Przepis na a ajerkoniak 📖

Składniki:
- 500 ml mleka
- 4 żółtka
- 200 g cukru
- 200 ml spirytusu (preferowana jest wódka)
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 200 ml śmietany kremówki

Sposób przygotowania:
1. W rondelku podgrzej mleko na średnim ogniu, ale nie doprowadzaj go do wrzenia.
2. Wymieszaj żółtka z cukrem, a następnie powoli dodawaj ciepłe mleko, cały czas energicznie mieszając.
3. Przelej powstałą masę do rondla i na bardzo małym ogniu podgrzewaj, ciągle mieszając, aż sos zgęstnieje. Staraj się nie dopuścić do wrzenia.
4. Gdy sos ma odpowiednią konsystencję, zdejmij go z ognia i dodaj spirytus oraz ekstrakt z wanilii. Dokładnie wymieszaj.
5. Pozostaw sos do wystudzenia.
6. W osobnym naczyniu ubij śmietanę kremówkę na sztywno.
7. Do ostudzonej, lecz już zimnej masy dodaj ubitą śmietanę i delikatnie wymieszaj, aby uzyskać jednolitą konsystencję.
8. Gotową ajerkoniak przelej do butelek i przechowuj w lodówce.
9. Przed podaniem pamiętaj, aby wstrząsnąć butelką, aby sos się ponownie dobrze wymieszał.
10. Ajerkoniak możesz podawać jako samodzielny napój, dodatek do kawy lub wykorzystać go w różnych deserach. Smacznego!

Podobne przepisy

ajerkoniak
ajerkoniak z whisky
ajerkoniak likier
ajerkoniak z kakao
ajerkoniak jajeczny