Przepis na a faworki 📖

Faworki, znane także jako chruściki, to tradycyjne polskie ciastka, które są bardzo popularne na czas karnawału. Oto przepis na pyszne faworki:

Składniki:
- 300 g mąki pszennej
- 3 jajka
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki śmietanki 18%
- 2 łyżki rumu
- szczypta soli
- cukier puder (do posypania)
- olej (do smażenia)

Sposób przygotowania:
1. W misce wymieszaj mąkę, cukier i szczyptę soli.
2. Dodaj jajka, śmietankę i rum. Wyrob ciasto, aż składniki się połączą i powstanie jednolita masa.
3. Zawinięte ciasto w folię spożywczą, odstaw na około 30 minut, aby odpoczęło.
4. Następnie podziel ciasto na dwie części i rozwałkuj jedną z nich na cienką warstwę (ok. 2-3 mm).
5. Pokrój ciasto na paski o szerokości około 5-6 cm i zrob w nich nacięcia w środkowej części.
6. Podziel każdy pasek na mniejsze kawałki o długości około 5-6 cm.
7. Na patelni rozgrzej olej, a następnie smaż faworki na złoty kolor po około 1-2 minuty z każdej strony.
8. Gdy będą gotowe, wyjmij je z oleju i odkładaj na papierowy ręcznik, aby wszystek nadmiar tłuszczu wchłonął.
9. Faworki posyp cukrem pudrem przed podaniem.

Smacznego!

Podobne przepisy

faworki
tvn faworki
faworki na 1kg
www.faworki
fit faworki