Przepis na a'la gołąbki z ryżem 📖

Składniki:
- 600g mielonego mięsa (np. wieprzowego i wołowego)
- 1 balkonowa kapusta
- 1 szklanka ryżu
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 jajka
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 400ml bulionu warzywnego
- 2 łyżki oleju
- Sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:
1. Odrywamy liście kapusty od główki, usuwamy jej twardą część. Zalewamy liście wrzątkiem i odstawiamy na kilka minut, aby zmiękły.
2. Ryż gotujemy według instrukcji na opakowaniu.
3. Cebulę i czosnek drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy cebulę z czosnkiem przez kilka minut, aż będą miękkie i lekko złociste.
4. W misce mieszamy mięso, podsmażoną cebulę, jajka, ugotowany ryż, koncentrat pomidorowy oraz sól i pieprz do smaku. Dokładnie wszystko mieszamy.
5. Na środek każdego liścia kapusty kładziemy porcję farszu. Zawijamy gołąbki, starając się, aby farsz był dobrze zawinięty w kapustną "skórkę".
6. Gołąbki układamy w garnku z wysokimi bokami. Zalewamy bulionem tak, aby przykrył wszystkie gołąbki. Jeśli potrzeba, można dodać więcej bulionu lub wrzątku.
7. Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem przez około 45-60 minut, aż gołąbki będą miękkie i soczyste.
8. Podajemy gołąbki z sosem z gotującego się bulionu i ulubionymi dodatkami, na przykład z ziemniakami lub puree ziemniaczanym.

Smacznego!

Podobne przepisy

gołąbki z ryżem
gołąbki bez zawijania z ryżem
domowe gołąbki z ryżem
gołąbki z ryżem z piekarnika
gołąbki z mięsem i ryżem