Przepis na ajerkoniak bez mleka skondensowanego 📖

Oto przepis na ajerkoniak bez mleka skondensowanego:

Składniki:
- 250 ml mleka
- 100 ml likieru jajecznego
- 50 ml rumu
- 50 ml kawy espresso
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
- szczypta soli
- 4 kostki lodu

Sposób przygotowania:
1. W rondelku podgrzej mleko, kakao, cukier, ekstrakt waniliowy, gałkę muszkatołową i sól. Cały czas mieszaj, aż składniki się połączą i cukier będzie rozpuszczony.
2. Zdejmij rondel z ognia i pozwól mieszaninie ostygnąć.
3. W osobnym naczyniu wymieszaj likier jajeczny, rum oraz kawę espresso.
4. Połącz obie mieszanki, mleczną i alkoholową, i dokładnie wymieszaj.
5. Dodaj kostki lodu i jeszcze raz dokładnie wymieszaj. Dzięki temu ajerkoniak będzie miał przyjemną temperaturę do spożycia.
6. Przelej ajerkoniak do szklanek i podawaj od razu.

Teraz możesz cieszyć się smakiem ajerkoniaku bez mleka skondensowanego! Smacznego!

Podobne przepisy

ajerkoniak z mleka skondensowanego
lody bez mleka skondensowanego
adwokata z mleka skondensowanego
rafaello z mleka skondensowanego
tynk do tortu bez mleka skondensowanego