Przepis na ajerkoniak domowej roboty 📖

Ajerkoniak to tradycyjny polski likier, który można przygotować samodzielnie w domu. Oto przepis na ajerkoniak:

Składniki:
- 4 jajka
- 250 ml spirytusu (preferowany jest spirytus 95%, ale można również użyć wódki)
- 100 g cukru
- 150 ml śmietanki kremówki (30% tłuszczu)
- 100 ml mocnej kawy
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 2 łyżeczki kakao (opcjonalnie, dla dodatkowego smaku)
- czekolada lub kakao do posypania (opcjonalnie)

Instrukcje:

1. Oddziel białka od żółtek. Umieść żółtka w dużej misce i białka odłóż na bok.

2. Do żółtek dodaj cukier i dokładnie wymieszaj, aż masa stanie się gładka.

3. Stopniowo wlej spirytus do masy jajecznej, stale mieszając.

4. Dodaj ekstrakt waniliowy oraz kakao (jeśli używasz). Mieszaj, aż składniki się połączą.

5. W osobnej misce ubij śmietankę kremówkę na sztywną pianę.

6. Dodaj ubitą śmietankę do masy jajecznej. Delikatnie wymieszaj, aby składniki się połączyły.

7. Powoli wlej mocną kawę do masy. Wciąż mieszaj, aż wszystko będzie dobrze wymieszane i uzyskasz jednolitą konsystencję.

8. Oddzielnie ubij białka na sztywną pianę.

9. Delikatnie dodaj ubite białka do reszty składników. Powoli wymieszaj, starając się nie połamać piany.

10. Przelej ajerkoniak do butelek i szczelnie zamknij.

11. Pozostaw likier w lodówce na kilka dni, aby smaki się dobrze połączyły.

12. Przed podaniem, możesz polać likier ajerkoniak czekoladą lub posypać go kakaem dla dekoracji.

Gotowy ajerkoniak można przechowywać w lodówce przez około 2-3 tygodnie. Pamiętaj, że jest to alkohol, więc należy spożywać go odpowiedzialnie.

Podobne przepisy

chałwę domowej roboty
pasztety domowej roboty
faworki domowej roboty
pasztet domowej roboty
kiełbasę domowej roboty