Przepis na ajerkoniak kawowy 📖

Składniki:
- 250 ml śmietanki kremówki
- 100 ml mleka
- 50 ml likieru kawowego (np. Kahlua)
- 50 ml likieru jajecznego (np. Advocaat)
- 50 ml brandy
- 2 łyżeczki cukru pudru
- 2 łyżeczki kakao
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

Przygotowanie:
1. W rondelku podgrzej śmietankę kremówkę, mleko, cukier puder i kakao. Gotuj na małym ogniu, cały czas mieszając, aż mieszanka się zagotuje.
2. Zdejmij rondel z ognia i dodaj likier kawowy, likier jajeczny, brandy oraz ekstrakt waniliowy.
3. Ponownie wymieszaj wszystkie składniki, aż uzyskasz jednolitą konsystencję.
4. Po ostudzeniu wlej ajerkoniak do butelki i przechowuj w lodówce.
5. Serwuj w małych kieliszkach, najlepiej schłodzonych.

Uwaga: Ajerkoniak jest napojem alkoholowym, dlatego nie powinny go spożywać osoby niepełnoletnie lub kobiety w ciąży. Pamiętaj także o umiarze w jego spożywaniu.

Podobne przepisy

mazurek kawowy
bimber kawowy
deser kawowy
tort kawowy
biszkopt kawowy