Przepis na babeczki czekoladowe dr.oetkera 📖

Przepis na babeczki czekoladowe Dr. Oetkera:

Składniki:
- 200 g masła
- 200 g cukru pudru
- 4 jajka
- 200 g mąki pszennej
- 40 g kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 100 ml mleka

Wykonanie:
1. W dużej misce mieszamy masło i cukier pudru, aż otrzymamy jednolitą masę.
2. Dodajemy jajka, po jednym, dokładnie mieszając po każdym dodaniu.
3. Przesiewamy mąkę, kakao i proszek do pieczenia, a następnie dodajemy do miski z masłem i jajkami.
4. Dodajemy mleko i wszystkie składniki dokładnie mieszamy, aż powstanie gładkie ciasto.
5. Foremki na babeczki wykładamy papilotkami i napełniamy je ciastem, do około 2/3 wysokości.
6. Babeczki pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 20-25 minut, aż będą sprężyste i sucha patyczek włożony do środka wyjdzie czysty.
7. Po upieczeniu babeczki wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy do ostygnięcia na kratce.

Gotowe babeczki można udekorować wedle własnego uznania, na przykład lukrem, kremem, bitą śmietaną lub posypać wiórkami czekoladowymi. Smacznego!

Podobne przepisy

sernik na zimno dr oetkera
babeczki czekoladowe
babeczki czekoladowe z nadzieniem
czekoladowe babeczki z mikrofali
babeczki czekoladowe z borówkami