Przepis na babeczki czekoladowe wedel 📖

Oto przepis na babeczki czekoladowe według Wedla:

Składniki:
- 200 g czekolady Wedel 70% kakao
- 150 g masła
- 150 g cukru
- 4 jajka
- 150 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- szczypta soli

Przygotowanie:
1. Roztop czekoladę i masło na kąpieli wodnej. Odstaw, aby się lekko przestudziło.
2. W osobnej misce ubij jajka z cukrem na gładką masę.
3. Do masy jajecznej dodaj przestudzoną czekoladę z masłem i dokładnie wymieszaj.
4. Dodaj mąkę, proszek do pieczenia, ekstrakt waniliowy i sól. Ponownie wymieszaj, aż składniki się połączą.
5. Foremkę na babeczki wyłóż papilotkami i nałóż do nich przygotowaną masę.
6. Wstaw do nagrzanego do 180 stopni Celsjusza piekarnika na około 20-25 minut, aż babeczki będą puszyste i lekko zarumienione.
7. Wyjmij z piekarnika i pozostaw do całkowitego ostygnięcia.
8. Możesz udekorować babeczki czekoladowym kremem, posypką lub bitą śmietaną.

Smacznego!

Podobne przepisy

babeczki wedel
babeczki czekoladowe
babeczki czekoladowe z kakao
babeczki czekoladowe z dzemem
babeczki czekoladowe z wiśniami