Przepis na babkę bez masła 📖

Oto przepis na babkę bez masła:

Składniki:
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- 1,5 szklanki cukru
- 4 jajka
- 1 szklanka jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1/2 szklanki oleju roślinnego
- 1/2 szklanki mleka
- 1 łyżka octu jabłkowego
- szczypta soli
- opcjonalnie: rodzynki, orzechy lub skórka cytrynowa do dekoracji

Instrukcje:

1. W dużym naczyniu wymieszaj mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i sól.
2. W innym naczyniu roztrzep jajka razem z jogurtem, olejem, mlekiem, ekstraktem waniliowym i octem jabłkowym.
3. Stopniowo dodawaj mieszankę mokrą do składników suchych, ciągle mieszając, aż powstanie jednolite ciasto. Jeśli chcesz, dodaj rodzynki, orzechy lub skórkę cytrynową.
4. Wymieszane ciasto przełóż do wysmarowanej olejem lub wysypanej mąką formy babkowej.
5. Piecz przez około 50-60 minut w nagrzanym do 180 stopni Celsjusza piekarniku, aż babka nabierze złocistego koloru i wierzch będzie sprężysty.
6. Wyjmij babkę z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia przed wyjęciem z formy.
7. Możesz udekorować babkę cukrem pudrem lub lukrem, jeśli chcesz.
8. Smacznego!

Podobne przepisy

ciasteczka bez masła
jabłecznik bez masła
chałkę bez masła
drożdżówki bez masła
faworki bez masła