Przepis na babkę ziemniaczaną 📖

Składniki:

- 1 kg ziemniaków
- 2 cebule
- 4 jajka
- 4 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- olej do smażenia

Instrukcje:

1. Obierz ziemniaki i opłucz je dokładnie. Następnie zetrzyj je na tarce o grubych oczkach.
2. Po zetrzymaniu ziemniaków, umieść je w sitku lub mocno wyciśnij w dłoniach, aby usunąć nadmiar wody.
3. W dużym naczyniu zagnieć ziemniaki, dodaj startą cebulę oraz jaja. Dokładnie wymieszaj składniki.
4. Dodaj mąkę, sól i pieprz do masy ziemniaczanej. Ponownie dokładnie wymieszaj wszystko.
5. W dużym rondlu lub głębokiej patelni rozgrzej olej na średnim ogniu.
6. Następnie nakładaj dużą porcję masy ziemniaczanej na rozgrzany olej, tworząc placki o grubości około 1 cm.
7. Smaż babki ziemniaczane z obu stron aż do uzyskania złotobrązowego koloru. Możliwe, że będą musiały smażyć się kilka minut z każdej strony.
8. Po usmażeniu babek ziemniaczanych, odcedź je na ręczniku papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
9. Podawaj ciepłe babki ziemniaczane jako przystawkę lub dodatek do dania głównego.

Smacznego!

Podobne przepisy

babkę z mąką ziemniaczaną
zapiekankę ziemniaczaną
zupę ziemniaczaną
sałatkę ziemniaczaną
fit zapiekanka ziemniaczana