Przepis na biszkopt rzucany z 8 jaj 📖

Oto przepis na biszkopt rzucany z 8 jaj:

Składniki:
- 8 jaj
- 200 g cukru
- 200 g mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli

Instrukcje:
1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Przygotuj tortownicę o średnicy około 24 cm, wyłóż ją papierem do pieczenia i natłuść masłem.
2. Oddziel białka od żółtek. Białka umieść w dużej misce, a żółtka w osobnym naczyniu.
3. Do miski z białkami dodaj szczyptę soli i ubij na sztywną pianę za pomocą miksera.
4. Dodaj cukier do białek stopniowo, dalej ubijając, aż masa stanie się lśniąca i gęsta.
5. W osobnej misce wymieszaj mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia.
6. Do ubitych białek dodaj połowę ilości żółtek. Delikatnie wymieszaj, a następnie dodaj pozostałe żółtka i ponownie delikatnie wymieszaj składniki.
7. Stopniowo dodawaj mieszankę z mąki i proszku do białek, mieszając delikatnie za pomocą drewnianej łyżki. Upewnij się, że wszystkie składniki są równomiernie połączone, ale unikaj nadmiernego mieszania.
8. Wlej przygotowaną masę do tortownicy, wyrównaj powierzchnię i wstaw do nagrzanego piekarnika.
9. Piecz biszkopt przez około 25-30 minut, lub do momentu, gdy wierzch stanie się złocisty i sprężysty, a wbity w niego patyczek będzie czysty.
10. Wyjmij biszkopt z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia w tortownicy przez kilka minut. Następnie wyjmij biszkopt z formy i przenieś na kratkę do całkowitego ostygnięcia.
11. Gotowy biszkopt można podać samodzielnie lub wykorzystać jako bazę dla innych deserów. Można go też udekorować bitą śmietaną, owocami lub polewą czekoladową.

Smacznego!

Podobne przepisy

biszkopt rzucany
biszkopt rzucany z 6 jaj
biszkopt rzucany z 7 jaj
biszkopt rzucany z 4 jaj
biszkopt do tortu rzucany