Przepis na burger z konfiturą z cebuli 📖

Przepis na burger z konfiturą z cebuli:

Składniki:
- 500 g mielonego mięsa (np. wołowego)
- 4 bułki do burgera
- 2 cebule
- 2 łyżki masła lub oliwy
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki octu balsamicznego
- Sól i pieprz do smaku
- Ser żółty (opcjonalnie)
- Sałata, pomidor, marynowane ogórki do podania

1. Na początku przygotuj konfiturę z cebuli. Cebule obierz i pokrój w cienkie plasterki.
2. W głębokiej patelni rozgrzej masło lub oliwę. Dodaj cebulę i smaż na niskim ogniu przez około 20 minut, aż zmięknie i lekko się zrumieni.
3. Dodaj cukier i ocet balsamiczny do cebuli. Przypraw solą i pieprzem. Smaż jeszcze przez około 5 minut, mieszając, aż konfitura zgęstnieje. Zdejmij z ognia i odstaw na bok.
4. Przygotuj mięso na burgery. W misce wymieszaj mielone mięso z odrobiną soli i pieprzu. Formuj kotlety o średnicy i grubości dostosowanej do bułek.
5. Na rozgrzanej patelni grillowej lub grillu smaż burgery przez około 4-5 minut z każdej strony do uzyskania odpowiedniego stopnia wysmażenia (niedosmażone, średnio wysmażone, dobrze wysmażone).
6. Pod koniec smażenia, opcjonalnie nałóż plaster żółtego sera na każdy burger i poczekaj, aż delikatnie się rozpuści.
7. Przekrój bułki na pół i lekko podpiecz.
8. Na dolnej części bułki ułóż liść sałaty, plaster pomidora, burger z serem (jeśli używasz), a na wierzchu rozprowadź łyżkę konfitury z cebuli. Przykryj górną częścią bułki.
9. Powtórz kroki 4-8 dla reszty burgerów.
10. Podawaj burgery z konfiturą z cebuli jeszcze ciepłe, najlepiej z sałatką lub marynowanymi ogórkami. Smacznego!

Podobne przepisy

drożdżówkę z konfiturą
konfitura gruszkowa
muffiny czekoladowe z konfiturą wiśniową
jajecznica na cebuli
syrop z cebuli