Przepis na cala karkowke 📖

Przepis na całą karkówkę:

Składniki:
- 1 kg karkówki wieprzowej
- 4 ząbki czosnku
- 2 łyżki musztardy
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka pieprzu
- 1 łyżeczka słodkiej papryki

Sposób przygotowania:
1. Karkówkę dokładnie umyj i osusz.
2. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę.
3. W miseczce wymieszaj musztardę, czosnek, olej, sos sojowy, sól, pieprz i paprykę.
4. Mieszanką z sosem dokładnie natrzyj karkówkę z każdej strony, pozostawiając do marynowania na około 30 minut.
5. Nagrzej piekarnik do temperatury 180°C.
6. Karkówkę włóż na ruszt piekarnika, z podstawą lądową na spodzie.
7. Piecz przez około 1 godzinę, od czasu do czasu podlewając mięso powstałym sosem.
8. Po upływie czasu wyjmij mięso z piekarnika i odstaw na kilka minut, aby się przestygło.
9. Karkówkę pokrój na plastry i podawaj na ciepło.

Smacznego!

Podobne przepisy

cala rybe w piekarniku
całą rybę z piekarnika
karkówkę z bbq
karkówkę
fit karkowke