Przepis na carbonare z kurczakiem 📖

Składniki:
- 250g makaronu spaghetti
- 2 filety z kurczaka, pokrojone w kostkę
- 150g boczku, pokrojonego w kostkę
- 3 jajka
- 1/2 szklanki sera parmezan, startego
- 1/4 szklanki śmietanki kremówki
- 2 ząbki czosnku, posiekane
- sól i pieprz do smaku
- natka pietruszki do dekoracji

Sposób przygotowania:
1. W dużym garnku gotuj wodę i ugotuj makaron według instrukcji na opakowaniu. Odcedź.
2. W dużym rondlu podsmaż boczek na złoto. Dodaj pokrojone w kostkę filety z kurczaka i smaż, aż staną się złote z zewnątrz i dokładnie ugotują się w środku.
3. W osobnej misce wymieszaj jajka, ser parmezan, śmietankę kremówkę oraz posiekany czosnek. Dopraw solą i pieprzem.
4. Dodaj ugotowany makaron oraz mieszankę jajeczno-serową do rondla z kurczakiem i boczkiem. Delikatnie wymieszaj wszystkie składniki, aby makaron został pokryty sosem.
5. Podgrzej na małym ogniu, stale mieszając, aż sos zagęści się i oblepi makaron.
6. Posyp danie posiekaną natką pietruszki i od razu podawaj.

Smacznego!

Podobne przepisy

sos carbonare
carbonare
carbonare fix
ala carbonare
fit carbonare