Przepis na carbonarę z serem 📖

Składniki:
- 250g makaronu spaghetti
- 150g boczku w plastrach
- 2 jajka
- 100g startego sera parmezan
- 2 ząbki czosnku, przeciśnięte
- Sól i pieprz do smaku
- Świeża natka pietruszki do dekoracji

1. W garnku gotujemy makaron spaghetti zgodnie z instrukcjami na opakowaniu.
2. W międzyczasie, podsmażamy na suchej patelni boczek, aż będzie chrupiący i lekko złocisty.
3. W misce miksujemy jajka razem z parmezanem, czosnkiem, solą i pieprzem.
4. Odcedzamy gotowy makaron, ale zostawiamy trochę wody z gotowania.
5. Makaron dodajemy do patelni z boczkiem, dodajemy wcześniej przygotowaną mieszankę jajeczną i dokładnie mieszamy.
6. Jeśli mieszanka jest zbyt gęsta, dodajemy trochę odcedzonej wody z makaronu, aż uzyskamy odpowiednią konsystencję.
7. Kiedy sos jajeczny się ściągnie, danie jest gotowe. Dekorujemy je natką pietruszki i podajemy od razu.

Smacznego!

Podobne przepisy

carbonare
ala carbonare
carbonare fix
sos carbonare
fit carbonare