Przepis na carpaccio z buraka 📖

Carpaccio z buraka to pyszne danie, które można przygotować w prosty sposób. Oto przepis na to wyśmienite danie:

Składniki:
- 2 średnie buraki
- sok z połowy cytryny
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól i pieprz do smaku
- 50 g sera koziego
- garść rukoli
- 1 łyżka posiekanych orzechów włoskich

Przygotowanie:
1. Buraki umyj, obierz i pokrój na bardzo cienkie plastry. Najlepiej zrobić to za pomocą mandoliny.
2. Na talerzu ułóż plastry buraka.
3. Skrop buraki sokiem z cytryny oraz oliwą z oliwek.
4. Dopraw solą i pieprzem według smaku.
5. Ser koziego pokrój na cienkie plastry i dodaj na wierzch buraków.
6. Na koniec ułóż na carpaccio burakowym garść rukoli oraz posiekane orzechy włoskie.
7. Całość delikatnie polej jeszcze odrobiną oliwy z oliwek.
8. Przed podaniem, carpaccio można przykryć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez około 30 minut.

Pyszne carpaccio z buraka wspaniale komponuje się z różnego rodzaju świeżymi sałatkami lub jako przystawka do dań głównych. Smacznego!

Podobne przepisy

carpaccio
sałatkę carpaccio
bimber z buraka
mielone z buraka
tatar z buraka