Przepis na chleb serowy 📖

Składniki:
- 500 g mąki pszenna
- 300 g sera żółtego, startego
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżka masła
- 300 ml letniej wody
- 25 g świeżych drożdży

Wykonanie:
1. W niewielkim naczyniu rozpuść drożdże w niewielkiej ilości wody z dodatkiem cukru. Pozostaw na 10-15 minut, aż drożdże zaczną pracować i powstanie pianka na powierzchni.

2. W dużym naczyniu wymieszaj mąkę, starty ser, sól oraz masło. Dodaj rozpuszczone drożdże.

3. Stopniowo dodawaj letnią wodę i zagniataj ciasto przez około 10 minut, aż będzie gładkie i elastyczne.

4. Przenieś ciasto do miski, przykryj ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia na około 1 godzinę, aż podwoi swoją objętość.

5. Po wyrośnięciu ciasto podziel na dwie części i uformuj z nich dwa bochenki. Przenoś je na posypaną mąką blachę i przykryj ściereczką na kolejne 30 minut.

6. W międzyczasie rozgrzej piekarnik do temperatury 200°C.

7. Po upływie 30 minut piecz bochenki w rozgrzanym piekarniku przez około 30-35 minut, aż staną się złociste i wydają głuchy dźwięk po uderzeniu w spód.

8. Wyjmij chleby z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia na kratce.

9. Gotowe bochenki można kroić i podawać jako domowy chleb serowy. Smacznego!

Podobne przepisy

obiad serowy
omlet serowy
mazurek serowy
sos serowy nachos
makaron serowy z kurczakiem