Przepis na ciasto czekoladowe z dżemem truskawkowym 📖

Składniki:
- 200g czekolady gorzkiej
- 200g masła
- 200g cukru
- 4 jaja
- 150g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 100g dżemu truskawkowego

Przygotowanie:
1. Rozpuść czekoladę i masło w kąpieli wodnej, mieszając delikatnie aż do uzyskania gładkiej mieszanki.
2. W osobnej misce ubij jaja razem z cukrem aż do momentu, gdy masa stanie się lekka i puszysta.
3. Dodaj rozpuszczoną czekoladę i masło do miski z jajami i cukrem, dokładnie mieszając.
4. Dodaj mąkę i proszek do pieczenia do miski, dokładnie mieszając aż do połączenia składników.
5. Wlej połowę ciasta do formy do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia.
6. Wyłoż dżem truskawkowy na wierzch ciasta, równomiernie rozprowadzając.
7. Następnie wylej resztę ciasta na wierzch dżemu.
8. Piecz ciasto w nagrzanym piekarniku do 180 stopni Celsjusza przez około 30-35 minut, lub dopóki nie będzie sprężyste w dotyku.
9. Wyjmij ciasto z piekarnika i pozostaw do schłodzenia przed pokrojeniem i podaniem.

Smacznego!

Podobne przepisy

ciasto czekoladowe z musem truskawkowym
naleśniki z dżemem truskawkowym
bułeczki drożdżowe z dżemem truskawkowym
ciasto czekoladowe z dżemem
ciasto czekoladowe z dżemem porzeczkowym