Przepis na ciasto drożdżowe z cebulą 📖

Składniki:
- 500g mąki pszennej
- 25g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli
- 300ml ciepłej wody
- 2 cebule
- 2 łyżki oliwy
- sól do posypania

Przygotowanie:
1. W misce rozkruszyć drożdże, dodać cukier i 2 łyżki letniej wody. Odczekać kilka minut, aż drożdże się rozpuszczą.
2. Do miski dodać mąkę, sól i resztę wody. Wymieszać składniki, aż powstanie gładkie ciasto.
3. Wyłożyć ciasto na stolnicę i zagnieść je przez około 10 minut, aż będzie elastyczne.
4. Przykryć ciasto ściereczką i odstawić na około 1 godzinę, aż wyrośnie.
5. W międzyczasie pokroić cebulę w plasterki.
6. Na dużą patelnię wlać oliwę i podsmażyć cebulę na rumiano.
7. Wyrośnięte ciasto podzielić na 2 części i rozwałkować na placki.
8. Na jednym placku rozłożyć podsmażoną cebulę. Przykryć drugim plackiem i dokładnie zlepić brzegi.
9. Przenieść ciasto na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
10. Posypać wierzch ciasta solą.
11. Piec w nagrzanym piekarniku przez około 25-30 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza, aż ciasto nabierze złocistego koloru.
12. Wyjąć z piekarnika, ostudzić i pokroić na porcje.

Smacznego!

Podobne przepisy

drożdżowe ciasto
ciasto drożdżowe na noc
fit ciasto drożdżowe
ciasto drożdżowe na paszteciki
ciasto drożdżowe na strucle