Przepis na ciasto katarzynka 📖

Przepis na ciasto Katarzynka:

Składniki:
- 200 g masła
- 1 szklanka cukru pudru
- 4 jajka
- 2 i 1/2 szklanki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1/2 szklanki mleka

Przygotowanie:
1. Wymieszaj masło, cukier puder i cukier waniliowy, aż powstanie jednolita masa.
2. Dodaj po jednym jajku, dobrze mieszając po każdym dodaniu.
3. Powoli wsypuj mąkę i proszek do pieczenia, cały czas mieszając.
4. Stopniowo dolewaj mleko.
5. Przełóż ciasto do wysmarowanej masłem i obsypanej mąką formy.
6. Piecz w nagrzanym do 180 stopni Celsjusza piekarniku przez około 45-50 minut, aż ciasto nabierze złocistego koloru i będzie sprężyste w dotyku.
7. Wyjmij ciasto z formy i odstaw do ostygnięcia na kratce.
8. Gdy ciasto Katarzynka będzie już całkowicie schłodzone, możesz je podać posypane cukrem pudrem lub udekorowane bitą śmietaną i owocami.

Smacznego!

Podobne przepisy

ciasto ryb
ciasto hit
ciasto bit
wz ciasto
ciasto adam i ewa