Przepis na dal 📖

Dal (dal curry) to tradycyjne danie kuchni indyjskiej, które jest łatwe do przygotowania. Oto przepis na smaczne dal:

Składniki:
- 1 szklanka czerwonej soczewicy (dal)
- 1 duża cebula, posiekana
- 2 pomidory, pokrojone w kostkę
- 2 ząbki czosnku, posiekane
- 1 łyżeczka tłuszczu np. oleju rzepakowego
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 łyżeczka mielonej kolendry
- 1/2 łyżeczki chilli w proszku (opcjonalnie, jeśli lubisz pikantne dania)
- Sól i pieprz do smaku
- Świeża kolendra (na posypanie, opcjonalnie)

Instrukcje:
1. Przed gotowaniem soczewicy, przepłucz ją kilkakrotnie w zimnej wodzie, aż woda będzie przejrzysta.

2. W dużym garnku rozgrzej tłuszcz na średnim ogniu. Dodaj cebulę i czosnek, i smaż przez kilka minut, aż będą miękkie i lekko zarumienione.

3. Dodaj pomidory do garnka i smaż przez kilka minut, aż zmiękną.

4. Dodaj kumin, kurkumę, kolendrę i chilli (jeśli używasz). Dokładnie wymieszaj i smaż przez około minutę, aby przyprawy uwolniły swoje aromaty.

5. Dodaj soczewicę do garnka i wymieszaj z resztą składników.

6. Zalej wszystko 4-5 szklankami wody i doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień, przykryj garnka i gotuj na wolnym ogniu przez około 25-30 minut, aż soczewica stanie się miękka. (Jeśli dodałeś chilli, czas gotowania może się wydłużyć, ponieważ im dłużej gotujemy chilli, tym mocniej smakuje).

7. Gdy soczewica jest gotowa, dopraw danie solą i pieprzem do smaku. Możesz również dodać więcej przypraw, jeśli chcesz intensywniejszy smak.

8. Podawaj dal na gorąco, posypane świeżą kolendrą, jako główne danie lub jako część indyjskiego posiłku, np. z ryżem i naanem.

Smacznego!