Przepis na danie gruzińskie 📖

Chaczapuri – gruzińskie placki z serem

Składniki:
- 500 g mąki
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka drożdży
- 250 ml ciepłej wody
- 200 g sera mozzarella
- 200 g sera feta
- 1 jajko

Przygotowanie:
1. W misce wymieszaj mąkę, sól i cukier. W osobnym naczyniu rozpuszcz drożdże w ciepłej wodzie z niewielką ilością cukru.
2. Dodaj rozmieszczone drożdże do mąki i zagnieć ciasto rękami, aż będzie elastyczne i miękkie. Pozostaw w misce przykryte ściereczką na około godzinę, aż podwoi swoją objętość.
3. Ser mozzarella i feta pokrój w drobną kostkę lub startą. Wsyp je do miski.
4. Po wyrośnięciu ciasta, podziel je na 4 części. Każdą z nich rozwałkuj na okrąg o średnicy około 20 cm.
5. Na jednej połowie każdego placka rozłóż porcję sera, a następnie zwiń drugą połowę ciasta na wierzch, tworząc półksiężyc.
6. Pierogi gruzińskie podpiekaj na suchej i rozgrzanej patelni z obu stron, aż się zrumienią.
7. Wymieszaj jajko na omlet i posmaruj nim wierzch placka podczas ostatnich minut podpiekania.
8. Serwuj gorące chaczapuri jako przystawkę lub danie główne, doskonałe do skosztowaniach ziołowych sosów.

Smacznego!

Podobne przepisy

pierogi gruzińskie
pierożki gruzińskie
gruzińskie placki
gruzinskie pierozki chinkali
gruzinskie placki chaczapuri