Przepis na danie gulasz z sarny 📖

Składniki:
- 500 g mięsa sarny (np. łopatka)
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 2 marchewki
- 2 papryki czerwone
- 250 ml bulionu warzywnego
- 1 łyżka mąki
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 1 łyżeczka suszonego majeranku
- Łyżka oleju
- Sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:
1. Mięso sarny pokrój na kawałki o wielkości około 2 cm.
2. Cebulę, czosnek, marchewkę i papryki pokrój w drobną kostkę.
3. Na głębokiej patelni rozgrzej olej, dodaj mięso i obsmaż je z każdej strony, aż się zarumieni. Przełóż je do garnka.
4. Na tej samej patelni podsmaż cebulę i czosnek, aż zmiękną i staną się złote.
5. Dodaj marchewkę i papryki i smaż przez kilka minut.
6. Dodaj mąkę i paprykę słodką, wymieszaj i smaż przez kolejne 2 minuty.
7. Dodaj bulion warzywny i wymieszaj, aby wszystkie składniki się połączyły.
8. Przełóż całą zawartość patelni do garnka z mięsem.
9. Dodaj majeranek, sól i pieprz do smaku.
10. Gotuj na małym ogniu przez około 2 godziny, aż mięso będzie miękkie i soczyste.
11. Podawaj gorący gulasz z sarny z kluskami lub kaszą i ulubionymi warzywami.

Smacznego!

Podobne przepisy

gulasz z sarny
żeberka sarny
żeberka z sarny
strogonowa z sarny
tatara z sarny