Przepis na deser z herbatnikami i budyniem 📖

Przepis na deser z herbatnikami i budyniem:

Składniki:
- 200g herbatników
- 500ml mleka
- 100g cukru
- 40g mąki pszennej
- 4 żółtka
- 1 łyżeczka cukru wanilinowego

Wykonanie:
1. W rondelku zagotuj mleko wraz z cukrem wanilinowym.
2. W misce umieść żółtka i pozostały cukier, następnie wymieszaj je dokładnie.
3. Dodaj do miski mąkę i energicznie wszystko wymieszaj, aż powstanie gładka masa.
4. Wlej stopniowo gorące mleko do miski z żółtkami, cały czas mieszając, aby nie powstały grudki.
5. Przelej zawartość miski z powrotem do rondelka i podgrzewaj, ciągle mieszając, aż budyń zgęstnieje.
6. Gdy budyń będzie gotowy, odstaw go z ognia i pozostaw do ostygnięcia.
7. Wysmaruj niewielką formę żaroodporną masłem.
8. Na dnie formy ułóż warstwę herbatników.
9. Następnie na herbatniki wyłóż równą warstwę budyniu.
10. Powtarzaj kolejne warstwy, aż do wyczerpania składników, zakończając ostatnią warstwą herbatników.
11. Deser odstaw na kilka godzin do lodówki, aby herbatniki dobrze namokły w budyń.
12. Przed podaniem, deser można udekorować bitą śmietaną lub posypać kakao.

Smacznego!

Podobne przepisy

ciasto z herbatnikami i budyniem
szybki deser z herbatnikami
pyszny deser z herbatnikami
deser z galaretka i budyniem
prosty deser z budyniem