Przepis na dobre ciasto ucierane ze śliwkami 📖

Przepis na ciasto ucierane ze śliwkami:

Składniki:
- 250 g mąki pszennej
- 150 g masła, pokrojonego w kostkę
- 100 g cukru
- 1 jajko
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 500 g śliwek, oczyszczonych i pozbawionych pestek
- Cukier puder do posypania

Instrukcje:

1. W dużej misce połącz mąkę, cukier i proszek do pieczenia.
2. Dodaj masło i za pomocą palców wymieszaj składniki, aż powstanie kruszonka.
3. Dodaj jajko i ekstrakt waniliowy, następnie zagnieć ciasto, aż składniki się połączą.
4. Ciasto owiń folią spożywczą i umieść w lodówce na około 30 minut.
5. W międzyczasie rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni C.
6. Zimne ciasto wyjmij z lodówki i podziel na dwie części: większą i mniejszą.
7. Większą część ciasta rozwałkuj na grubość około 0,5 cm i wyłóż na dnie blaszki do pieczenia.
8. Piecz przez około 10 minut, aż ciasto będzie lekko zarumienione.
9. Na pieczonym cieście ułóż śliwki w równych rzędach, skórką do góry.
10. Drugą mniejszą część ciasta zetrzyj na tarce i równomiernie rozsyć po śliwkach.
11. Wstaw ponownie do piekarnika i piecz przez około 30 minut, aż ciasto będzie złociste.
12. Wyjmij ciasto z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia.
13. Przed podaniem posyp ciasto cukrem pudrem.

Smacznego!

Podobne przepisy

ciasto ucierane ze śliwkami
ciasto kruche ucierane ze śliwkami
szybki ciasto ucierane ze śliwkami
dobre ciasto ucierane
dobre ciasto ucierane z truskawkami