Przepis na dobry biszkopt z 4 jaj 📖

Oto przepis na dobry biszkopt z 4 jaj:

Składniki:
- 4 jajka
- 150 g mąki pszennej
- 150 g cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- szczypta soli

Instrukcje:
1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni Celsjusza.
2. Oddziel białka od żółtek.
3. W misce ubij żółtka i cukier na gładki kremowy konsystencję.
4. Dodaj ekstrakt z wanilii i dobrze wymieszaj.
5. W osobnej misce ubij białka z odrobiną soli na sztywną pianę.
6. Stopniowo dodawaj ubite białka do miski z żółtkami i delikatnie wymieszaj.
7. Przesiej mąkę i proszek do pieczenia do miski z jajkami i delikatnie wymieszaj, aż wszystkie składniki się połączą.
8. Przelej ciasto do formy o średnicy około 22 cm, wyłożonej papierem do pieczenia.
9. Piecz biszkopt w rozgrzanym piekarniku przez około 25-30 minut, lub do momentu, gdy będzie puszysty i lekko złocisty.
10. Po wyjęciu z piekarnika, pozostaw do ostygnięcia w formie przez kilka minut, a następnie wyjmij na kratkę do całkowitego ostudzenia.
11. Biszkopt możesz podać samodzielnie lub wykorzystać jako bazę do innych deserów, takich jak torty czy ciasta.

Smacznego!

Podobne przepisy

dobry biszkopt z 6 jaj
dobry biszkopt
dobry biszkopt z 8 jaj
dobry biszkopt do tortu
dobry biszkopt na tort