Przepis na domowy gyros 📖

Oto przepis na domowy gyros:

Składniki:
- 500 g mięsa (np. kurczaka, wieprzowiny lub baraniny)
- 4-6 płaskich placków pita lub tortilli
- 1 duża cebula, pokrojona w plastry
- 1 pomidor, pokrojony w plastry
- Kilka plasterków ogórka kiszonego
- 1-2 łyżki świeżego soku z cytryny
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1 łyżeczka mielonej papryki
- 1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę
- Sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:
1. Pokrój mięso w cienkie paski i włóż je do miseczki.
2. Dodaj sok z cytryny, oliwę, oregano, paprykę, czosnek, sól i pieprz. Delikatnie wymieszaj, aby mięso było dobrze pokryte przyprawami. Pozostaw do marynowania przez co najmniej 30 minut, chociaż im dłużej, tym lepiej.
3. Rozgrzej patelnię na średnim ogniu i podsmażaj mięso, aż będzie dobrze ugotowane i lekko zrumienione.
4. Podgrzej placki pita na suchej patelni lub w piekarniku.
5. Na każdej placku pita umieść porcję mięsa, plastry cebuli, pomidora i kilka plasterków ogórka kiszonego.
6. Zwijaj placka pita, tak aby zawartość była dobrze zawinięta wewnątrz.
7. Jeśli chcesz, możesz dodatkowo posmarować placka sosem tzatziki lub keczupem.
8. Gyros można podawać zaraz po przygotowaniu, najlepiej ciepły.

Smacznego!

Podobne przepisy

domowy gyros sałatka
gyros fit
fit gyros
karkowke gyros
gyros mięso