Przepis na drip czekoladowtort 📖

Składniki:
- 200 g gorzkiej czekolady
- 200 g masła
- 200 g cukru
- 4 jajka
- 150 g mąki pszenna
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- szczypta soli

Do dekoracji:
- 100 g białej czekolady
- 100 ml śmietanki kremówki
- 1 łyżka miodu
- garść dowolnych orzechów lub owoców

Instrukcje:

1. Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce i odstaw do ostygnięcia.

2. W dużej misce utrzyj masło z cukrem, aż uzyskasz jednolitą masę.

3. Dodaj jajka, jeden po drugim, cały czas mieszając.

4. Do masy jajecznej dodaj przestudzoną czekoladę i wymieszaj.

5. Przesiej mąkę, proszek do pieczenia i sól do masy czekoladowej. Dodaj również ekstrakt waniliowy i dokładnie wymieszaj, aż wszystkie składniki się połączą.

6. Nagrzej piekarnik do 180°C.

7. Wylej ciasto do tortownicy, wyłożonej papierem do pieczenia.

8. Piecz przez około 30-40 minut lub do momentu, gdy wierzch ciasta przestanie się lekko ruszać.

9. Wyjmij ciasto z piekarnika i odstaw do wystygnięcia.

10. W tym czasie przygotuj polewę czekoladową. W garnuszku podgrzej śmietankę i miód, aż zacznie lekko bulgotać. Zdejmij z ognia i dodaj posiekaną białą czekoladę. Mieszaj, aż czekolada całkowicie się rozpuści.

11. Gdy ciasto całkowicie ostygnie, ustaw je na wybranym talerzu.

12. Delikatnie wylewaj polewę czekoladową na wierzch tortu, aby stworzyć efekt dripu.

13. Na koniec udekoruj tort ulubionymi orzechami lub owocami.

14. Pozostaw tort na kilka godzin, aby polewa dobrze stężała.

15. Smacznego!