Przepis na eklerki kwestia smaku 📖

Przepis na eklerki:

Składniki:
- 1 szklanka mąki
- 1 szklanka wody
- 1/2 kostki masła
- 4 jajka
- 1 szczypta soli
- 2 szklanki bitej śmietany
- 1 szklanka lukru

Sposób przygotowania:
1. W garnku zagotuj wodę z masłem i solą.
2. Gdy masło się roztopi, powoli wsypuj mąkę, cały czas mieszając, aż powstanie jednolita masa.
3. Zdejmij garnek z ognia i dodaj jedno jajko, mieszając intensywnie, aż składniki się połączą.
4. Powtórz ten krok z pozostałymi jajkami.
5. Przełóż masę do rękawa cukierniczego wyposażonego w końcówkę do wyciśnięcia ciasta w formie prostokątów.
6. Ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia równoległe prostokąty ciasta, zachowując pewną odległość między nimi.
7. Wstaw blaszkę do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz przez około 25-30 minut, aż ciasto nabierze złotego koloru i podwoi swoją objętość.
8. Gdy eklerki są upieczone, wyjmij je z piekarnika i ostudź na kratce.
9. Przekrój ostudzone eklerki na pół wzdłuż i nadziewaj bitą śmietaną.
10. Na wierzchu każdej eklerki połóż drugą połówkę i sklej.
11. Polej wierzch lukrem i gotowe!

Smacznego!

Podobne przepisy

wz kwestia smaku
lody kwestia smaku
donaty kwestia smaku
drożdżówkę kwestia smaku
deser kwestia smaku