Przepis na eklerki z bitą śmietaną 📖

Składniki:
- 1 szklanka mąki
- 1/2 szklanki masła
- 1/2 szklanki wody
- 4 jajka
- szczypta soli
- bita śmietana do nadzienia
- cukier puder do posypania

Przygotowanie:
1. W rondelku podgrzej wodę razem z masłem i szczyptą soli, aż do momentu rozpuszczenia masła.
2. Dodaj mąkę do rondelka i mieszaj energicznie, aż powstanie gładkie ciasto i będzie odstawać od ścianek rondelka.
3. Zdejmij rondel z ognia i poczekaj, aż ciasto lekko przestygnie.
4. Dodawaj po jednym jajku, cały czas mieszając, aż ciasto wchłonie jajko przed dodaniem kolejnego.
5. Przełóż ciasto do rękawa cukierniczego i wyciskaj na blaszce w kształcie eklerków.
6. Piecz eklerki w nagrzanym piekarniku do 200 stopni Celsjusza przez około 20-25 minut, aż staną się zrumienione i napuszone.
7. Po ostudzeniu eklerki przekrój na pół i nadziej je bitą śmietaną.
8. Posyp eklerki cukrem pudrem i podawaj.

Smacznego!

Podobne przepisy

wz z bitą śmietaną
tort z bitą śmietaną
bezę z bitą śmietaną
jabłecznik z bitą śmietaną
ptysie z bitą śmietaną