Przepis na eklerki z kremem budyniowym 📖

Składniki:
- 1 szklanka mleka
- 3 żółtka
- ½ szklanki cukru
- ¼ szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1 łyżeczka masła
- 250 ml śmietany kremówki
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 paczka ciastek eklerki

Przygotowanie:
1. W rondelku podgrzej mleko, ale nie doprowadzaj do wrzenia.
2. W osobnej misce wymieszaj żółtka z cukrem i cukrem waniliowym, aż powstanie gładka masa.
3. Dodaj mąkę do miski z żółtkami i cukrem, dokładnie wymieszaj.
4. Stopniowo wlewaj ciepłe mleko do miski z masą jajeczną, cały czas mieszając.
5. Wlej mieszankę z powrotem do rondla i na niskim ogniu gotuj, stale mieszając, aż masa zgęstnieje i nabierze konsystencji budyniu.
6. Zagotowany krem budyniowy przełóż do miski i dodaj masło. Wymieszaj, aż masło całkowicie się rozpuści.
7. Przykryj budyniowy krem folią spożywczą i schłódź go w lodówce przez około 30 minut.
8. W osobnej misce ubij śmietanę kremówkę z cukrem pudrem na sztywno.
9. Ostrożnie dodaj ubitą śmietanę do schłodzonego kremu budyniowego i delikatnie wymieszaj.
10. Eklerki rozetkuj kremem budyniowym - możesz użyć rękawa cukierniczego lub napełnić masą eklerki łyżeczką.
11. Schłodzone eklerki podawaj od razu lub przechowuj w lodówce do momentu podania.

Smacznego!

Podobne przepisy

karpatka z kremem budyniowym
rurki z kremem budyniowym
tartę z kremem budyniowym
tartaletki z kremem budyniowym
ciasto z truskawkami i kremem budyniowym