Przepis na filet z kurczaka pod pierzynką 📖

Składniki:
- 2 filety z kurczaka
- 1 jajko
- 2 łyżki mąki
- 2 łyżki bułki tartej
- pół łyżeczki soli
- pół łyżeczki pieprzu
- olej do smażenia

Sposób przygotowania:
1. Filety z kurczaka oczyść z błon i tłuszczu, a następnie lekko rozklep delikatnie tłuczkiem do mięsa.
2. W małej misce roztrzep jajko.
3. W osobnych miseczkach przygotuj mąkę i bułkę tartą.
4. Posól i posyp pieprzem obie strony filetów.
5. Filety obtocz najpierw w mące, następnie zanurz w roztrzepanym jajku.
6. Na koniec obtocz filety w bułce tartej, tak aby były równomiernie pokryte.
7. Rozgrzej olej na patelni na średnim ogniu.
8. Gdy olej będzie wystarczająco rozgrzany, dodaj filety.
9. Smaż filety z kurczaka z obu stron na złoty kolor, przez około 5-7 minut z każdej strony.
10. Po usmażeniu, wyjmij filety z patelni i odsącz na ręczniku papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
11. Filety można podać na gorąco, jako główne danie lub pokroić w plastry i wykorzystać do stworzenia sałatki lub kanapki.

Smacznego!

Podobne przepisy

filety z kurczaka pod pierzynką
pierś z kurczaka pod pierzynką
filet z kurczaka
filet z kurczaka na grilla
filet z kurczaka z ziemniakami