Przepis na flaki drobiowe 📖

Składniki:
- 500 g flaków drobiowych (kurczak, indyk)
- 1 cebula
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 2 ząbki czosnku
- 2 liście laurowe
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 1 łyżka masła
- Sól i pieprz do smaku

Instrukcje:
1. Flaki dokładnie umyj i obgotuj w osolonej wodzie przez około 10 minut. Następnie odcedź i zetrzyj z naskórka.
2. Cebulę, marchewki i pietruszkę obierz, pokrój w kostkę. Czosnek przeciśnij przez praskę.
3. W dużym garnku rozgrzej masło i podsmaż na nim cebulę. Dodaj czosnek i gotuj razem przez około 2 minuty, aż będą miękkie i lekko zeszklone.
4. Dodaj marchewki i pietruszkę do garnka, smaż przez kilka minut, aż warzywa lekko się zrumienią.
5. Wsyp flaki drobiowe do garnka i smaż razem z warzywami przez około 5 minut, mieszając od czasu do czasu.
6. Dodaj liście laurowe, ziele angielskie oraz 1,5 litra wrzącej wody. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
7. Zmniejsz ogień, przykryj garnek i gotuj flaki na wolnym ogniu przez około 2-3 godziny, aż mięso będzie miękkie i soczyste.
8. Przed podaniem usuń liście laurowe i ziele angielskie. Podawaj flaki gorące, najlepiej z dodatkiem świeżo posiekanej natki pietruszki.

Smacznego!

Podobne przepisy

flaki drobiowe z udek
flaki wołowo drobiowe
flaki drobiowe z żołądków
hamburgery drobiowe
strogonow drobiowe