Przepis na frytki z batatów na oleju 📖

Składniki:
- 2 średniej wielkości bataty
- olej roślinny do smażenia
- sól do smaku

Wykonanie:
1. Obierz bataty i umyj je dokładnie.
2. Pokrój bataty na paski o grubości około 1 cm.
3. Włóż paski batatów do miski z zimną wodą na około 30 minut, aby pozbyć się nadmiaru skrobi.
4. W międzyczasie, wlej odpowiednią ilość oleju roślinnego do głębokiej patelni lub garnka i podgrzewaj na średnim ogniu.
5. Po upływie 30 minut, odcedź bataty i osusz je ręcznikiem papierowym.
6. Gdy olej osiągnie odpowiednią temperaturę (około 180 stopni Celsjusza), wrzuć partie batatów do gorącego oleju.
7. Smaż bataty, mieszając je od czasu do czasu, aż będą złociste. To zajmie około 5-7 minut.
8. Po usmażeniu, odcedź bataty na ręczniku papierowym, aby pozbyć się nadmiaru oleju.
9. Przełóż je do miski i posól do smaku.
10. Podawaj od razu, pamiętając, że frytki z batatów są najlepsze, gdy są gorące i chrupiące.

Smacznego!

Podobne przepisy

frytki z batatow
frytki z batatów fit
frytki batatow
chrupiące frytki z batatów
frytki z batatów z piekarnika