Przepis na galette naleśniki 📖

Przepis na galette naleśniki:

Składniki:
- 250 g mąki
- 2 jajka
- 400 ml mleka
- 50 g masła, roztopionego
- szczypta soli
- ulubione dodatki (np. truskawki, borówki, banany, nutella, dżem)

1. W misce wymieszaj mąkę z solą.
2. W innej misce ubij jajka i stopniowo dodawaj mleko, mieszając ciągle.
3. Do miski z jajkami i mlekiem dodaj stopniowo mąkę z solą, dokładnie mieszając, aż powstanie jednolite ciasto.
4. Dodaj roztopione masło do ciasta i dokładnie wymieszaj.
5. Rozgrzej patelnię naleśnikową lub zwykłą patelnię o średnicy około 25 cm na średnim ogniu.
6. Delikatnie natłuść patelnię masłem lub olejem.
7. Na rozgrzaną patelnię wlej porcję ciasta naleśnikowego (około 1/4 szklanki).
8. Do wlewanego ciasta dodaj ulubione dodatki, na przykład truskawki lub banana.
9. Smaż naleśnik na wolnym ogniu przez około 2-3 minuty, do momentu gdy spód lekko się zrumieni.
10. Przewróć naleśnik na drugą stronę i smaż przez kolejne 2-3 minuty.
11. Powtarzaj kroki 7-10, aż zużyjesz całe ciasto.
12. Podawaj gorące naleśniki z ulubionymi dodatkami, na przykład dżemem lub nutellą.

Smacznego!

Podobne przepisy

naleśniki galette
galette
galette bretonne
naleśniki robie naleśniki
naleśniki ewy