Przepis na gnocchi szpinakowe 📖

Składniki:
- 500 g ziemniaków
- 200 g mrożonego szpinaku
- 200 g mąki pszennej
- 1 jajko
- 1 łyżka masła
- Sól i pieprz do smaku
- Parmezan do posypania

Przygotowanie:
1. Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Po ugotowaniu odcedzamy i odstawiamy do ostygnięcia.
2. Mrożony szpinak rozmrażamy i odcedzamy.
3. Ostudzone ziemniaki obieramy ze skórek i przeciskamy przez praskę.
4. Do przecieru ziemniaczanego dodajemy odciśnięty z wody szpinak, mąkę, jajko i sól.
5. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy, aż powstanie gładkie, elastyczne ciasto. Można użyć do tego celu rąk lub miksera z hakiem do ciasta.
6. Rozwałkowujemy ciasto na oprószonym mąką blacie na grubość około 2 cm.
7. Następnie kroimy je na małe kwadraciki lub formujemy kulki.
8. Gotujemy w osolonej wodzie przez około 2-3 minuty, aż gnocchi wypłyną na powierzchnię.
9. Odcedzamy i podajemy na talerzach.
10. Smarujemy gnocchi masłem, posypujemy startym parmezanem i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Smacznego!

Podobne przepisy

kopytka szpinakowe
szpinakowe nalesniki
ciasto szpinakowe
babeczki szpinakowe
gofry szpinakowe