Przepis na gnocchi wloskie 📖

Składniki:
- 500g ziemniaków
- 200g mąki pszennej
- 1 jajko
- szczypta soli

Sposób przygotowania:
1. Ziemniaki umyj, obierz i gotuj w osolonej wodzie do miękkości.
2. Odcedź ziemniaki, przeciśnij przez praskę lub zmiksuj na gładką masę.
3. Do uzyskanego puree dodaj jajko i sól, a następnie stopniowo dodawaj mąkę, mieszając ciasto drewnianą łyżką.
4. Gdy składniki dokładnie się połączą, przekładaj ciasto na oprószoną mąką stolnicę i formuj wałek o grubości około 2 cm.
5. Wałek pokrój na kawałki o długości około 2 cm.
6. Każde kawałek lekko spłaszcz delikatnie odciskając na nim widelcem, aby uzyskać charakterystyczne wcięcie na powierzchni.
7. Gotuj gnocchi w osolonej wrzącej wodzie przez około 2-3 minuty, aż wypłyną na powierzchnię.
8. Odcedź gnocchi i podawaj natychmiast z ulubionym sosem, takim jak pomidorowy, śmietanowy czy bazyliowy. Dodatkowo można posypać startym serem parmezan. Smacznego!

Podobne przepisy

prawdziwe włoskie gnocchi
paczki wloskie
makaroniki włoskie
włoskie tosty
tiramisu włoskie