Przepis na golabki tradycyjne 📖

Składniki:
- 1 duża główka kapusty
- 500g mięsa mielonego (wieprzowina lub mieszanka wieprzowo-wołowina)
- 1 szklanka ryżu
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki masła
- sól i pieprz do smaku
- 1 litr rosołu lub wody
- opcjonalnie: 2 łyżki posiekanej natki pietruszki

Przygotowanie:
1. Kapustę sparzyć wrzątkiem, ostudzić i delikatnie oddzielić liście.
2. Ryż ugotować w osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu.
3. Cebulę i czosnek posiekać drobno i zeszklić na maśle.
4. Dodać mięso mielone i smażyć, aż się zrumieni.
5. Dodać koncentrat pomidorowy oraz ugotowany ryż. Wszystko razem wymieszać i doprawić solą oraz pieprzem.
6. Na każdy liść kapusty nałożyć łyżkę farszu i delikatnie zwinąć w formę małych roladek.
7. Gotowy farsz nakładać na kapustę wtedy, gdy mokra strona liścia skierowana jest do nas. Najpierw plasujemy farsz w dolnej części liścia, owijamy boczne części liścia, a następnie całość dokładnie zawijamy.
8. Gotowe gołąbki układamy w dużym garnku. Trzeba pamiętać, żeby zostawić miejsce na rosół lub wodę.
9. Zalać gołąbki rosołem lub wodą, a następnie gotować na wolnym ogniu przez około 1,5-2 godziny.
10. Podawać gorące, posypane natką pietruszki.

Podobne przepisy

tradycyjne gołąbki
tradycyjne gołąbki z piekarnika
racuchy tradycyjne
tradycyjne oponki
flaki tradycyjne