Przepis na gyrosa winiary 📖

Składniki:
- 500g mięsa wieprzowego (np. karkówka)
- 4-6 płaskich chlebków pit
- 1 duża cebula, pokrojona w plastry
- 2 pomidory, pokrojone w plastry
- 4-6 plasterków sera feta
- Kilka łyżek naturalnego jogurtu
- Kilka łyżek oliwy z oliwek
- Sok z 1 cytryny
- 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
- 2 łyżeczki oregano
- Sól i pieprz do smaku

Instrukcje:
1. Mięso pokrój na cienkie paski lub plastry.
2. W misce wymieszaj oliwę z sokiem z cytryny, czosnkiem, oregano oraz przyprawami.
3. Mięso zanurz w marynacie i odstaw na 30 minut w lodówce.
4. Na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu wrzuć mięso i smaż na średnim ogniu do momentu, aż będzie dobrze przypieczone. Przełóż na talerz.
5. Na tej samej patelni podsmaż plastry cebuli.
6. Pit-y podgrzej w piekarniku lub na suchej patelni.
7. Na połowie cienkiej warstwy pit-a połóż mięso, plastry cebuli, pomidora i ser feta.
8. Skrop wszystko jogurtem, posól i popieprz.
9. Zwiń pit-a w rulon i delikatnie ułóż na patelni, żeby się zescalił.
10. Przykryj pokrywką i podgrzewaj na niewielkim ogniu przez kilka minut, aż ser się rozpuści.
11. Powtórz z pozostałymi chlebkami pit.
12. Podawaj gorące gyrosy winiary z sosem tzatziki i ulubionymi warzywami.

Smacznego!

Podobne przepisy

gyrosa sos
gyrosa
gyrosa z pieczarkami
greckiego gyrosa
domowego gyrosa