Przepis na haggis 📖

Oto prosty przepis na tradycyjny haggis:

Składniki:
- 1 serce barana, oczyszczone i pokrojone w kostkę
- 450g płucka barania, oczyszczonego i pokrojonego w kostkę
- 250g języka baraniego, ugotowanego i pokrojonego w kostkę
- 1 cebula, drobno posiekana
- 100g otrębów jęczmiennych
- 100g otrębów owsianych
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka pieprzu
- 1 łyżeczka goździków, zmielonych
- 1 łyżeczka kolendry, zmielonej
- 1 łyżeczka szafranu
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
- 1 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej
- 250ml rosołu baraniego
- 250g łopatki wieprzowej, oczyszczonej i pokrojonej w kostkę
- 100g tłuszczu baraniny, posiekanego
- 1 woreczek baranich flaków, dobrze wypłukanych
- 2 cebule, obrane i pokrojone w kostkę
- 300g otrębów owsianych
- 50g masła

Instrukcje:
1. W dużym garnku gotuj serce, płuckę i język baraniny przez około 2 godziny, aż mięso będzie delikatne. Odcedź i pozwól ostygnąć. Następnie pokrój mięso w drobną kostkę.
2. W małym garnku gotuj otręby jęczmienne przez około 30 minut, aż będą miękkie. Odcedź i odstaw na bok.
3. W dużej misce połącz pokrojone mięso baranie, cebulę, otręby jęczmienne, otręby owsiane, sól, pieprz, goździki, kolendrę, szafran, cynamon i gałkę muszkatołową. Wymieszaj dokładnie.
4. Dodaj rosoł baraniego i wymieszaj, aż składniki się połączą. Odstaw na bok.
5. W dużym garnku gotuj łopatkę wieprzową w lekko osolonej wodzie przez około 1 godzinę, aż mięso będzie miękkie. Odcedź i pokrój w kostkę.
6. W małej patelni rozpuść tłuszcz baraniny i podsmaż cebulę, aż będzie miękka.
7. Dodaj cebulę i tłuszcz baraniny do miski z pozostałymi składnikami. Dokładnie wymieszaj.
8. Wypełnij baranie flaki mieszaniną, zostawiając trochę miejsca na rozszerzenie podczas gotowania.
9. Przykryj baranie flaki drugim żołądkiem baraninym i spinaj końcówki.
10. Gotuj haggis w garnku z gotującą się wodą przez około 3 godziny, aż będzie miękki i dobrze ugotowany.
11. Podawaj gorący, pokrojony w plastry, na talerzach z masłem i puree ziemniaczanym.

Smacznego!