Przepis na hummus ze słonecznika 📖

Przepis na hummus ze słonecznika:

Składniki:
- 1 szklanka nasion słonecznika
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki soku z cytryny
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki tahini (pastę sezamową)
- 1/2 łyżeczki soli
- szczypta pieprzu

Instrukcje:
1. Nasiona słonecznika wsyp do miski i zalej wrzącą wodą. Pozostaw na 15 minut, a następnie odcedź.
2. W blenderze lub malakserze umieść nasiona słonecznika, czosnek, sok z cytryny, oliwę z oliwek, tahini, sól i pieprz.
3. Mieszaj składniki na gładką masę, aż składniki się połączą.
4. Spróbuj i dopraw hummus według własnego gustu: można dodać więcej soku z cytryny, soli lub tahini, w zależności od preferencji smakowych.
5. Jeśli konsystencja jest za gęsta, można dodać trochę wody i ponownie wymieszać.
6. Przełóż hummus do miseczki, polać odrobiną oliwy z oliwek i udekorować według uznania (np. świeżymi ziołami lub prażonymi pestkami słonecznika).
7. Podawaj z ulubionymi warzywami, takimi jak marchewki, seler czy papryka, lub z chrupiącymi grissini.

Smacznego!

Podobne przepisy

pasta z awokado i słonecznika
filet z kurczaka w panierce ze slonecznika
hummus fit
hummus
hummus orzechowy