Przepis na idealna karpatke 📖

Składniki:
- 1 opakowanie biszkoptów
- 500 ml śmietany kremówki
- 250 g mascarpone
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1 puszka kompotu truskawkowego
- 200 g startej czekolady
- listki mięty do dekoracji

Wykonanie:
1. Do miski wlewamy śmietanę kremówkę i ubijamy ją na sztywno.

2. W oddzielnej misce mieszamy mascarpone, cukier puder i cukier waniliowy, aż składniki dobrze się połączą.

3. Następnie stopniowo dodajemy ubitą śmietanę do masy mascarpone, delikatnie mieszając drewnianą łyżką. Powstałą kremową masę odstawiamy na chwilę.

4. Na tortownicę wykładamy biszkopty, delikatnie przekładając je od siebie. Możemy lekko zwilżyć biszkopty kompotem truskawkowym, aby były bardziej wilgotne.

5. Na biszkopty wykładamy połowę kremowej masy mascarpone i równomiernie rozprowadzamy.

6. Następnie układamy drugą warstwę biszkoptów i zalewamy je pozostałą częścią masy mascarpone. Ponownie równomiernie rozprowadzamy.

7. Na wierzch tortu posypujemy startą czekoladą, udekorować go możemy też pokrojonymi truskawkami lub listkami mięty.

8. Całość schładzamy w lodówce przez około 4 godziny lub lepiej, jeśli wystawimy ją na noc.

9. Pokrojoną karpatkę podajemy na talerzach i możemy cieszyć się jej doskonałym smakiem.

Smacznego!

Podobne przepisy

idealna owsianke
idealną pizze
idealną golonkę
idealną kruszonkę
bezę idealną