Przepis na indyka maślanego 📖

Składniki:
- 1 indyk (około 3-4 kg)
- 200 g masła
- 2 cebule
- 4 ząbki czosnku
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki soku z limonki
- 2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka pieprzu
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 1 łyżeczka suszonego rozmarynu

Przygotowanie:
1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180°C.
2. W misce wymieszaj masło, sok z limonki, sos sojowy, solę, pieprz, suszony tymianek, paprykę słodką oraz rozmaryn.
3. Indyka dokładnie umyj i osusz.
4. Przełóż indyka do dużego naczynia do pieczenia.
5. W środku indyka umieść jedną pokrojoną na ćwiartki cebulę oraz czosnek.
6. Przygotowanym masłem dokładnie natrzyj indyka z wszystkich stron.
7. Naczynie z indykiem przykryj folią aluminiową i wstaw do piekarnika.
8. Indyka piecz około 3-4 godzin, co jakiś czas odkrywając go i polewając powstałym sosem.
9. Pod koniec pieczenia odkryj naczynie i zwiększ temperaturę piekarnika do 220°C, aby skórka indyka była chrupiąca.
10. Po upieczeniu indyka wyjmij go z piekarnika i odstaw na kilka minut, aby mięso odpoczęło.
11. Następnie pokrój indyka na kawałki i podawaj ze skórką oraz sosem, który powstał podczas pieczenia.

Smacznego!

Podobne przepisy

indyka fit
fit indyka
indyka
n indyka
indyka duszone