Przepis na jabłecznik bez pieczenia 📖

Przepis na jabłecznik bez pieczenia:

Składniki:
- 200 g herbatników
- 100 g masła
- 500 g jabłek
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżeczka cynamonu
- 200 ml śmietanki kremówki
- 200 ml gęstej śmietany
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Wykonanie:
1. Herbatniki umieść w woreczku i rozgnieć je tłuczkiem na małe kawałki.
2. Masło rozpuść w rondelku.
3. Dodaj rozgniecione herbatniki do masła i dokładnie wymieszaj.
4. Spód tortownicy (o średnicy około 24 cm) wyłóż papierem do pieczenia.
5. Masę z herbatników równomiernie rozłóż na dnie tortownicy i wyrównaj.
6. Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój na cienkie plasterki.
7. W misce wymieszaj pokrojone jabłka, cukier i cynamon.
8. Na herbatnikowej bazie ułóż warstwę pokrojonych jabłek.
9. W osobnej misce ubij śmietankę kremówkę na sztywno.
10. Do drugiej miseczki dodaj gęstą śmietanę, cukier puder i ekstrakt waniliowy. Wymieszaj do połączenia składników.
11. Delikatnie połącz ubitą śmietankę kremówkę z masą śmietanową.
12. Masę śmietankową równomiernie rozprowadź na warstwie jabłek.
13. Jabłecznik wstaw do lodówki na min. 4 godziny, a najlepiej na całą noc.
14. Przed podaniem, lekko udekoruj jabłecznik kruszonką lub cynamonem.

Smacznego!

Podobne przepisy

jabłecznik bez proszku do pieczenia
bez pieczenia
fit deser bez pieczenia
mazurek bez pieczenia
napoleonkę bez pieczenia