Przepis na jablecznik ciasto kruche 📖

Składniki:
- 250g mąki pszennej
- 125g masła
- 50g cukru pudru
- 1 żółtko
- 2 łyżki zimnej wody
- 4 duże jabłka
- 100g cukru
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżka soku z cytryny

Instrukcje:
1. W misce wymieszaj mąkę, cukier puder i masło pokrojone w kostkę. Rękoma rozetrzyj składniki, aż powstanie kruszonka.
2. Dodaj żółtko i wodę. Zagnieć ciasto, aż składniki się równomiernie połączą. Zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na 30 minut.
3. Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój w cienkie plasterki. Polać cytryną, aby nie zmieniły koloru.
4. Na stolnicy rozwałkuj ciasto na grubość około 5 mm.
5. Przełóż ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia formy do tarty (o średnicy około 24 cm) i delikatnie układaj plasterki jabłek na cieście.
6. Posyp jabłka cukrem i oprósz cynamonem.
7. Wstaw ciasto do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 35-40 minut w temperaturze 180°C, aż ciasto zbrązowieje.
8. Po upieczeniu wyjmij jablecznik z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia. Następnie pokrój na kawałki i podawaj. Smacznego!

Podobne przepisy

kruche ciasto jabłecznik
jabłecznik kruche ciasto
kruche ciasto na jabłecznik
kruche ciasto pod jabłecznik
jabłecznik ciasto