Przepis na jabłecznik klasyczny 📖

Składniki:
- 4 duże jabłka
- 200g mąki
- 150g masła
- 150g cukru
- 2 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- szczypta soli

Wykonanie:
1. Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w cienkie plasterki.
2. W misce mieszamy mąkę, proszek do pieczenia, cukier, cukier waniliowy i sól.
3. Dodajemy masło i jajka, następnie zagniatamy ciasto aż składniki się połączą.
4. Blaszkę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy na niego 3/4 ciasta. Ciasto dokładnie rozgniatamy.
5. Na rozgniecione ciasto układamy plasterki jabłek.
6. Pozostałe 1/4 ciasta rozgniatamy i wykładamy na wierzch jabłek.
7. Ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 180°C przez około 40 minut, aż jabłka będą miękkie, a wierzch jabłecznika rumiany.
8. Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika, studzimy i kroimy na kawałki.
9. Najlepiej smakuje podane z bitą śmietaną lub lodami.

Smacznego!

Podobne przepisy

klasyczny jabłecznik z kruszonką
klasyczny omlet
bigos klasyczny
omlety klasyczny
sernik klasyczny