Przepis na jabłecznik mała blaszka 📖

Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 kostki masła (ok. 100 g)
- 2 żółtka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 kg jabłek
- 1 łyżeczka cynamonu
- sok z 1 cytryny
- szczypta soli

Wykonanie:
1. W misce wymieszaj mąkę, cukier, proszek do pieczenia oraz szczyptę soli.
2. Dodaj żółtka i pokrojone w kostkę masło.
3. Za pomocą palców lub noża, posiekaj masło w mące, aż powstanie kruszonka.
4. Podziel ciasto na dwie części – jedną większą i jedną mniejszą.
5. Mniejszą część ciasta odkładamy na bok.
6. Większą część ciasta rozwałkuj na grubość około 0,5 cm.
7. Wyłóż nią dno i boki małej blaszki na tartę, delikatnie dociskając do formy.
8. Jabłka obierz, wydrąż gniazda nasienne i pokrój na cienkie plasterki.
9. Skrop je sokiem z cytryny, aby nie ściemniały.
10. Na ciasto w blaszce wyłóż równą warstwę plasterków jabłek.
11. Posyp jabłka cynamonem.
12. Z drugiej części ciasta, zrób kratkę i ułóż ją na wierzchu jabłek.
13. Piecz w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180°C przez około 45-50 minut, aż jabłka będą miękkie, a ciasto rumiane.

Po upieczeniu jabłecznik najlepiej podawać na ciepło z lodami waniliowymi lub bitą śmietaną. Smacznego!

Podobne przepisy

biszkopt mala blaszka
sernik mała blaszka
biszkopt okrągła blaszka
pizze małą
mala chalke