Przepis na jabłecznik mojej babci 📖

Przepis na jabłecznik babci:

Składniki:
- 3-4 jabłka (średniej wielkości)
- 2 szklanki mąki
- 1 szklanka cukru
- 1 jajko
- 100 g masła
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- szczypta soli

Wykonanie:
1. Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy je w cienkie plasterki.
2. W osobnym naczyniu wymieszaj mąkę, cukier, proszek do pieczenia, cynamon i szczyptę soli.
3. Do suchych składników dodaj jajko i pokrojone w kostkę masło. Zagnieć składniki na jednolite ciasto.
4. Wyłóż 2/3 ciasta na dno wysmarowanej masłem i wysypanej mąką formy. Wyrównaj.
5. Na ciasto rozłóż plasterki jabłek, a na to pozostałe ciasto pokrusz kruszonkami.
6. Wstaw babci jabłecznik do nagrzanego do 180°C piekarnika i piecz przez około 40-45 minut, aż wierzch nabierze złotego koloru.
7. Po upieczeniu, wyjmij jabłecznik z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia. Następnie pokrój na porcje i podawaj.

Smacznego!

Podobne przepisy

pączki mojej babci
makowiec mojej babci
gołąbki domowe mojej babci
jabłecznik babci
gulasz mojej mamy