Przepis na jabłecznik na dużą blachę 📖

Składniki:
- 10 dużych jabłek
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżeczka cynamonu
- sok z 1/2 cytryny
- 400 g mąki
- 200 g masła
- 200 g cukru
- 2 jajka

Przygotowanie:
1. Jabłka obieramy i kroimy na cienkie plastry. Wrzucamy do garnka, dodajemy cukier, cynamon i sok z cytryny. Całość mieszamy i dusimy na małym ogniu przez około 10 minut, aż jabłka zmiękną. Następnie odstawiamy do ostygnięcia.
2. W międzyczasie do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy masło pokrojone w kostkę i cukier. Za pomocą palców lub noża mieszamy składniki, aż powstanie kruszonka.
3. Dodajemy do kruszonki jajka i zagniatamy ciasto, aż składniki się połączą.
4. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy na nią połowę ciasta. Rozwałkowujemy w równą warstwę, a następnie nałożonym na nią uprzednio ostudzonym jabłka.
5. Na jabłka wykładamy resztę ciasta i równomiernie rozprowadzamy po wierzchu.
6. Wstawiamy blachę do nagrzanego piekarnika (180°C) i pieczemy przez około 40 minut lub do momentu, aż wierzch ciasta będzie zrumieniony.
7. Wyjmujemy jabłecznik z piekarnika i pozostawiamy go do ostygnięcia. Następnie kroimy na kawałki i podajemy.

Smacznego!

Podobne przepisy

jabłecznik z kruszonką na dużą blachę
dobry jabłecznik na dużą blachę
wz na dużą blachę
brownie na dużą blachę
pizze na dużą blachę