Przepis na kapusciana zarzucajka 📖

Składniki:
- 1 główka kapusty kiszonej
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka mąki
- 500 ml bulionu drobiowego
- 2 łyżki octu jabłkowego
- 1 łyżeczka mielonej papryki
- 1 łyżeczka kminku
- sól i pieprz do smaku

Wykonanie:
1. Kapustę dokładnie opłucz pod bieżącą wodą, osusz i drobno posiekaj.
2. Cebule i czosnek obierz i drobno posiekaj.
3. Na rozgrzanym na patelni masle zeszklij cebulę i czosnek.
4. Dodaj kapustę, paprykę i kumin, wszystko razem mieszaj i smaż przez ok. 5 minut.
5. Posyp mąką, dobrze wymieszaj.
6. Wlej bulion, zagotuj, przykryj i gotuj na wolnym ogniu około 30 minut - aż kapusta zmięknie i wszystko dobrze się połączy.
7. Dopraw octem, solą i pieprzem do smaku, chwilę jeszcze podgrzewając.

Zarzucajka podaje się na gorąco, najlepiej z kawałkiem wiejskiego chleba. Smacznego!